Livet enligt mig

torsdag, november 24, 2005

Att vara fri i en " fri värld "? Globalisering för alla?

Som aldrig förr propageras för frihet.
Fri rörlighet för arbetskraften. Fri rörlighet för kapital. Friskolor. Att sluta upp bakom den fria världen mot "ondskans axelmakter" och diktaturer. Man behöver inte vara en del av "avgrundsvänstern" eller allmänt plöja i vänsterdiket för att börja undra vadan denna frihetslängtan. Är det allmän frihetslängtan? Var har jag hört denna retorik komma ifrån förut?

Som vanligt är det samma gamla höger med marknadsliberalerna i spetsen som högst önskar denna frihet. Frihet detta sargade begrepp. Fri rörlighet, lika vanligt som mer flexibel arbetsmarknad dvs dom arbetande skall anpassa sig till döds efter arbetsgivarnas behov, flytta, anpassa arbetstider efter efterfrågan. Fackets makt, med förlov sagt redan anpassad till bristningsgränsen efter företagens behov, skall minskas. Endast högpresterande foglig arbetskraft efterfrågas. En våt dröm för arbetsgivarföreningen.

Friskolor. I avregleringens anda en i raden av verksamheter man kan tjäna pengar på som driftig entrepenör. Dagens honörsord: entrepenörsanda! Det kan väl aldrig vara fult att tjäna pengar på andra nu när samhället drabbats av allmän sparhysteri? Eller?

Den fria världen. Jag får dålig smak i munnen när jag använder orden. Den gamla koloniala ordningen i nya kläder. IMF och i-världens storbolag i samarbete för att behålla makten över råvarutillgångar och marknader. Ojämlika handelsavtal och lån som blir likt en snara om halsen. Storbolag som får hjälp att avsätta regimer som hotar "den fria marknaden", som använder diktatorer med blodiga händer som verktyg mot fackföreningar och folkrörelser. Som använder den"tredje världen" som soptipp för sitt farliga avfall.
Nej frihandel för "den fria världen" är ett sätt att förtrycka, utsuga och behålla ojämlika, orättvisa handelsvillkor och fattigdomsfällan. Den frihet som gör att tusentals afrikaner riskerar sina liv i rangliga båtar, och många drunknar, för att söka sig ett bättre liv i "Festung Europa".














När svenskar sökte en bättre framtid under artonhundratalet genom att emigrera till Amerika var det av samma anledning som människor i dag söker sig till bl a Europa. Bilden av emigrantsvenskarna är romantisk och heroisk, de djärvaste, de oförvägna och mest företagsamma bröt upp. Bilden av de djärvaste afrikanerna är annorlunda. De är illegala och oönskade. Och dessutom färgade ( eller svarta, eller negrer som hotar den vita rasens genmassa), kom inte och säg att det inte existerar en rasistisk fördom mot dessa emigranter!

Den frihet som hyllas innebär för majoriteten av världen inget annat än fortsatt fattigdom och förtryck under korrupta regimer beroende av storbolagens mutor och välvilja.


 
Bloggar