Livet enligt mig

fredag, november 25, 2005

Den kristna extremhögern Bush uppbackare

Bush´s tal har ofta innehållit hänvisningar till bibeln och kan lätt tolkas, och det kanske också är avsikten, som att USA av den kristne guden fått till uppgift att bekämpa de otrogna massorna som hotar den vite mannens livsstil, och där står han Bush som frihetens banerförare redo att försvara västerlandet med alla medel i ett korståg mot "ondskan". Den omnipotens och den självbild som behärskar dagens ledande supermakt visar sig i arrogans gentemot omvärlden, en tro på att "the american way" är den enda vägen och att som den ekonomiska stormakten strunta i att ratificera miljöavtal, avtal mot tortyr, den självpåtagna rätten att utan rättegång fängsla presumtiva terrorister " varhelst dom är i världen", att föra krig i förebyggande syfte och att behandla FN som en motståndare. För att inte tala om den långa historien av stöd direkt eller indirekt till blodiga diktaturer och folkmord.

Den exodusmyt som behärskar det amerikanska självmedvetandet genom de många kristna som utvandrade till det nya landet undan förföljelse gjorde att dom kände sig som ett utvalt folk som hade rätt att lägga under sig " jungfrulig mark", där det av en händelse redan bodde människor, utrota dessa indianer och ta svarta till slavar. Samma "rätt" som sionisterna att fördriva palestinierna. I guds namn. Det utvalda foket. Rätten att plundra, fördriva och mörda.

I ljuset av den religiösa retoriken, i ljuset av den historiska tillbakablicken, i ljuset av alla illdåd som USA medverkat till från indianmassakrer, militärinterventioner i latinamerika, och Vietnamkriget till "kliniskt krig" i Irak så är det inte så konstigt att USA ses som just korsriddare, skövlare, och tillskansare av andras tillgångar.

Om komponenterna i dramat är en ledare med omnipotent självgod religiöst övermaga inställning på ena sidan och en religiös fanatiker med avsikt att ersätta all västerländsk depraverad kolonial kultur och inflytande med islamistisk fundamentalism på den andra så har vi förutsättningarna för en konflikt av sällan skådat slag.

Nu är inte på långt när alla islamister fundamentalister men den som bjuder övermakten motstånd får sympati. Så länge ockupationen fortsätter kommer nya att känna att hellre kämpa och dö stående än att leva på knä. Både i Irak och i övriga världen. Bin Ladin blir symbol och hans roll växer så länge USA och dess allierade stannar. Självmordsbombningarna i Irak och i västvärldens storstäder kommer att fortsätta. Det är den inbyggda logiken i våldsspiralen.

Vietnam kunde inte bombas till underkastelse. Inga folk som känner sig angripna har någonsin frivilligt lagt sig ner för att dö. Förtryck föder motstånd. Så länge förtryckaren är lika smidig som ett kassaskåp i sitt tankesätt fortsätter självmordsbombningarna. Ett kuvat folk låter sig aldrig besegras.

En inblick i Bush´s religiösa tänkande:här


 
Bloggar