Livet enligt mig

fredag, juni 08, 2007

"Bananrepubliken" Colombia

Den ursprungliga betydelsen av uttrycket bananrepublik syftar på den roll företaget United Fruit Company hade i de länder de verkade.

Den allmänna betydelsen innebär att landet är beläget i den sk tredje världen, är beroende av få exportprodukter, har en korrumperad statsledning, lever under ett starkt ekonomiskt och politiskt inflytande från imperialistiska länder (läs USA) och stora utländska företag och att huvuddelen av befolkningen lever under stora umbäranden och fattigdom.

Colombia uppvisar på ett upprörande sätt alla tecken på att tillhöra gruppen bananrepubliker. Den sittande presidenten Uribe kan räknas som Bush;s närmaste allierade i Latinamerika. Ett USA som har understött den colombianska militären med vapen, utbildning och pengar för att kunna bekämpa vänstergerillan. Militären är i sin tur nära lierad med paramilitära högergrupperingar såsom AUC som ligger bakom mer än tiotusen mord senaste tio åren.













Alla som på något sätt sympatiserat med vänstern har drabbats. Fackförenings och bondeledare, människorättsaktivister, journalister och även åklagare och domare som försökt fälla paramilitärerna för grova övergrepp. Våldet har också skördat liv bland gatubarn, hemlösa, missbrukare, homosexuella och prostituerade. Men även sexuella övergrepp mot kvinnor har varit vanligt. "Upprensningen" och dödandet har drabbat alla som har varit misshagliga för de korrumperade politikerna, de stora jordägarna, militären och de stora företag som använder Colombia som en plats där vanlig anständighet inte behöver visas och där billig råvarutillgång finns.

Företaget Chiquita stäms nu av anhöriga till 173 mördade. Chiquita erkänner att man betalat den paramilitära högermilisen AUC motsvarande 12 miljoner kronor för beskydd!!

Dessa företag, varav bananproducenten Chiquita är ett, bedriver sitt verksamhet enligt mottot: affärer till varje pris. Där ingår mord som en del av omkostnaderna.

Bojkotta Chiquita!

Läs mer om Colombia här . Och här.


 
Bloggar