Livet enligt mig

fredag, november 25, 2005

Skall intoleransen tolereras?

Pastor Åke Green är en extremist, men ändå ger han uttryck för den intolerans mot andra sätt att leva som är så vanlig bland bokstavstroende. Som ateist har jag svårt att förstå innebörden i religiositeten men har inga svårigheter att acceptera den andra människans tro så länge den inte påtvingas mig. Jag har mött många religiösa som har varit "bra" människor, vad nu detta är.

När de första missionärerna anlände till Indien förvånades dom över att det redan fanns en kristen minoritet där. Det dom inte kunde acceptera var att dessa kristnas överhuvud inte var påven. Många missionärer har varit förtruppen i en imperialistisk kolonisation där folkmord och uttryck som "utrota varenda jävel" fått religiös välsignelse. Nu är religiositeten oftast en privatsak och föranleder inga större konflikter. Därför borde inte Åke Greens inställning vara så mycket att bry sig om. Om det inte vore för att den kristna extremhögern har vunnit framgångar i det land som påverkar så många av oss, USA.

Kreationism, krav på att undervisningen i sexualkunskap slopas och att bibelns skapelseberättelse skall ersätta den naturvetenskapliga i skolundervisningen kommer från kretsarna bakom George W Bush. Om inskränkt kristen bokstavstroende religiositet parad med imperialistiska ambitioner skall spridas över världen blir inte bara världens muslimer oroliga utan även jag.

Åke Greens åsikter att homosexualitet är "en cancersvulst på samhällskroppen" må vara hans ensak men hur läser han bibeln? Bibeln ondgör sig över sexuella förbindelser mellan män. Är det då fritt fram att vara flata? Vad säger Åke Green?


 
Bloggar