Livet enligt mig

onsdag, maj 30, 2007

Feminismen

Ordet feminism är så missbrukat och indraget i allsköns opportunistiska utspel så att det är lika urvattnat som ordet demokrati.

Nästan alla som vill ha ett ord med i laget bekänner sig till sin egen definition av fenomenet.

På den ena kanten extremfeminister som anser att alla män per definition är presumtiva våldtäktsmän, misshandlare och krigsanstiftare och därför bör elimineras. Där den enda möjliga gemenskapen är mellan kvinnor och den enda eventuella kontakten med det manliga könet är med sperman vid en insemination. Där förvandlas kvinnor per definition till fredsänglar som aldrig skulle kunna vara anstiftare till en konflikt.

Den andra extremen av fenomenet feminism är den extremlight-version som opportunistiska manliga politiker tillfälligt säger sig försvara. Innan de stiftar en ny kvinnofälla till lag som cementerar könsmaktordningen, daskar den kvinnliga kollegan i baken och besöker ytterligare en prostituerad. I den världen finns kvinnan endast som tillbehör till mannen och någon egentlig gemenskap eller jämlikhet omöjlig.

Det är sällan så att verkligheten är svart-vit.
Svårigheten med feminism som fenomen är att den alltför ofta isoleras ifrån den verklighet den försöker beskriva. En verklighet som innehåller klasskillnader.

Även om ojämlikheten, könsmaktsordningen, visar sig överallt och i alla samhällsklasser så är skillnaderna i levnadsvillkor så stora att ett systerskap mellan den kvinna som är i ledande position, ekonomiskt och maktmässigt, och den som kvinna som tillhör alla de som inte äger makt bara blir en illusion.

Att beskriva verkligheten utifrån ett snävt könsmaktsperspektiv försvårar en verklig feminism som måste innesluta också dom som inte är karriärister, ledande företagsledare eller har fötts in i en maktelit.

Vad handlar feminism om egentligen? Alla människors lika värde och möjligheter. Där kan inte måttstocken vara hur många kvinnliga chefer och storföretagsledare som finns. Jämlikhet och lika möjligheter oavsett kön måste gälla alla.

Makt korrumperar. Det är lika sant för bägge könen.
Om tillfälle givits har kvinnor visat sig vara lika hänsynslösa. Det kvinnliga könet i sig är ingen garant för rättvisa och jämlikhet.


 
Bloggar