Livet enligt mig

söndag, maj 27, 2007

Svenskt janusansikte


Svensk vapenindustri har oavsett regering sålt vapen, vapensystem och vapendelar som varit viktiga i konflikter och krig där otaliga människor dödats och skadats.

Den officiella bilden av Sverige kolliderar med insikten att Sverige och svensk vapenindustri är en stor aktör på en internationell vapenmarknad. Där ministrar agerar simpla månglare och handelsmän i död och mänskligt lidande med argument som att rädda svenska jobb.

Hur officiell retorik mot krig och vapenhandel blir ett platt fall visas i debatten om klusterbomber, vapen vars enda avsikt är att döda och lemlästa, och som dödar långt fler civila än andra vapen och gör områden omöjliga att odla och bebo långt efter en aktiv krigshandling.

Den konferens som pågår i Lima uttalar sig för ett förbud mot klustervapen. Deltagare från 68 länder stöder detta förslag.
De mest aktiva användarna av klustervapen, USA och Israel deltog inte, inte heller Sverige.

Utvecklandet av Bombkapsel 90 som ingår i JAS Gripens arsenal och försäljningen av detta vapensystem går före ev moraliska betänkligheter. När det gäller att skydda svensk vapenindustri får inga löjliga förbud mot klusterbomber komma emellan. Vad är ett barns liv jämfört med att rädda ett svenskt arbete?


 
Bloggar