Livet enligt mig

fredag, maj 25, 2007

IAEA - i vems intresse?
















När IAEA;s ElBaradei säger att stoppandet av Iran;s kärnteknologiprogram har högsta prioritet ställer han sig på samma sida som USA.

Världens kärnvapenmakter är ett hot mot freden och framtiden. Men att hävda att vissa länder inte skulle ha "rättigheten" att utveckla kärnteknologi och i förlängningen ev kärnvapen är en dubbelmoral som endast gynnar de etablerade kärnvapen-nationerna och deras monopol på att hota med terrorvapen.

I samma stund som ElBaradei kritiserar Iran utvecklas en
ny generation kärnstridsspetsar av bl a USA, någon nedrustning är det inte tal om.

Att använda dubbla måttstockar i bedömningen av kärnvapenhot gynnar den maktbalans som råder, de etablerade kärnvapen-nationerna utrustar och utvecklar. De länder som ingår i gruppen råvaruproducerande och underlydande skall hållas på mattan.

ElBaradei fick Nobels fredspris för " arbete med att förhindra att kärnenergi utnyttjas för militära ändamål". Men detta gäller väl endast länder typ Iran.

Om kärnvapenhotet skall minska måste avvecklingen börja i länder som USA, ett initiativ som vi inte kan förvänta oss av den krigsministär som råder men kanske med framtida regeringar och presidenter.


 
Bloggar