Livet enligt mig

söndag, maj 20, 2007

Muslimhatare eller muslimkramare?

I efterdyningarna till terrorattacken 11/9 2001 har rättsosäkerheten i samband med skapandet av FN:s terroristlista ökat explosionsartat med godtyckliga arresteringar, bortförande till hemliga fängelser, tortyr och misshandel, och anklagelser som är sekretessbelagda
och omöjliga att bemöta.

De USA-ledda operationerna i kriget mot terror mot påstådda terrorister och islamistiska extremister under namnet: "programme for extraordinary renditions", har förvandlat debattklimatet och medielandskapet i det kapitalistiska väst så att man måste fråga sig om inte synen på "muslimen" har förändrats till någon som är så annorlunda än en "normal västerlänning" att denne kan beskrivas som en "Homo Islamicus".

Denne muslim är naturligtvis bara en produkt av en politisk och medial agenda men är en grogrund för främlingsfientlighet, rasism och rädsla för det annorlunda.

Det problematiska med denna stereotypa bild är att ytterligheterna lätt förstärks. Antingen bilden av muslimen som vill förgöra väst eller så en pisshumanistisk tyckasynd - om attityd där odemokratiska, mansschauvinistiska och kvinnoförtryckande attityder inte kritiseras. Allt i syfte att vara medelklassigt tolerant.

På samma sätt som president Bush;s radikala högerkristna program kombinerat med imperialism är ett problem är en radikal islamism inte längre en privatsak för den troende radikale muslimen, det blir ett politiskt program som påtvingas andra.

Tillströmningen till den radikala islamismen har sina orsaker i imperialismens hänsynslöshet och skapandet av avgrundsdjupa klyftor och är till sin natur ett politiskt projekt och har därmed lämnat den privata sfären.

Religionen är en privatsak, en muslim, en kristen eller troende jude, alla förtjänar respekt för sin privata tro. Men det finns ingen anledning att tolerera en intolerant, tillbakasträvande och odemokratisk religiös radikalism! Vare sig i namn av kristendom eller islam.

Med detta sagt skall ingen, muslim eller inte, utsättas för denna rättsröta som kallas kriget mot terror, de verkliga terroristerna finns i de imperialistiska länderna, deras ledare, i IMF och de multinationella bolagen.


 
Bloggar