Livet enligt mig

lördag, november 26, 2005

Vad är en människa?

Behovet av terapi i det moderna samhället kanske främst beror på oförmågan och oviljan att kännas vid vårt arv av biologiska behov, reflexer och instinkter.

Framgångsreceptet för den homo sapiens som började breda ut sig för styvt 100 000 år sedan är bl a anpassningsbarheten. Oavsett klimattyp fanns där människan redo att sprida sin särart. Hjärnans relativa storlek, hennes relativa samarbetsförmåga och reflextionsförmåga gjorde arten oövervinnerlig.

Vissa skulle säga att vara människa det är att vara "mänsklig" och lägger i det begreppet: medkännande och omhändertagande. Men skrapar man på fasaden finns där fler egenskaper som inte känns lika tilltalande. Förmågan att använda lögner, svek, hot och våld.
Inom oss alla finns den presumtive mördaren, våldtäktsmannen, torteraren liksom moder Teresa.

Förmågan att ingå i sociala sammanhang finns där liksom hos andra djur men allvarligt, är det inte mest en fråga om socialt smörjmedel, kallprat som detta sociala djur använder? Finns det ett djup i mellanmänskliga relationer eller är den existensiella ensamheten inte i det närmaste total? Och används inte en stor del av vår livsmöda till att hjälpligt skyla över detta faktum.

Vi är mer än vi vill erkänna slav under våra "djuriska" drifter. Fortplantningsdriften draperas i romantik och ritualer men vars mest betydelsefulla ingredienser är hormoner och doftsignaler.

Visserligen har mänskligheten skapat fantastiska byggnadsverk och genomfört kulturella bedrifter men som ett janusansikte har också människan en annan mörkare sida vilken vi kanske varken orkar eller vill kännas vid.

Den mest allvarliga och kanske till slut avgörande är människans behov av att markera revir, avgränsa sig och hävda grupptillhörighet. Detta genom att använda fördomar, sprida myter och lögner. I en miljö där människan var spridd över stora geografiska områden med långt mellan stammar och grupper behövdes dessa egenskaper och beteenden men i dagens tättbefolkade globaliserade värld full av konflikter och vapen som kan utplåna oss många gånger om sitter vi på en krutdurk.


 
Bloggar