Livet enligt mig

tisdag, december 06, 2005

Du nya sköna värld - eller: varför verkar det vara så svårt att ställa frågan vems frihet som ökat?

Det är en speciell egenskap de besitter dessa företagsledare som beviljar varandra mångmiljonbonusar med hänvisning till en oerhörd kompetens utöver det vanliga, en kompetens som innebär att man belönas för att ha misslyckats eller "lyckats" förvandla miljardvinst till förlust som innebär arbetslöshet för hundratals, med just mångmiljonbonus eller lyxlägenhet. De är dessa kverulanter över skattesystemet som hotar att flytta utomlands om inte de får ännu förmånligare liv. Dessa översittare som tycker att en arbetsskadad och utnyttjad arbetare har för stor makt genom facket. Det är räknenissar som pekar med hela handen och anser att de skall bli åtlydda på grund av någon outgrundlig kompetens. Det är några som tycker att rättvisa och jämlikhet är fula ord. Det är några som ofta fått sin utbildning på handelshögskolor som predikar den allenarådande nyliberala marknadsliberalismen och hatar social rättvisa och hyllar konkurrensen.

Det är just dessa "kamrater" som Göran Persson valt att bosätta sig granne med i sitt gods.
Det är Melker Shörling - Edeby Herrgård, Lars Ramqvist - Näsby Slott, Bengt Braun - Hånö säteri, Claes Dahlbäck - Räfsnäs kungsgård.

I tidsandan finns detta krypande inför den nya tidens demagogi där den ideologiska jordmånen förberetts av ekonomerna och av villiga ekonomijournalister. Ett nyspråk har smugits in och fullt övertagits av de flesta politiker. Du har blivit "kund" i ett "sälj och köp"-system där "självstyrande enheter" skall "marknadsanpassas" på en "konkurrensutsatt marknad". Och det är på denna "avreglerade marknad" du skall få "frihet".

Förr fanns en viss anständighet i tanken på att viss service skulle garanteras medborgarna/skattebetalarna genom en billig fungerande postverksamhet, telekommunikation och eldistribution. Nu anklagas man för folkhemsromantik om man kritiserar att t ex skattebetalarna erbjöds att köpa sitt eget företag till överpris. Som för övrigt ledde till försämrad service, högre pris, nedlagda "olönsamma" enheter och höjda chefslöner och fler konsulter.

Den ideologiska frågan och ledstjärnan i denna gigantiska omfördelning av förmögenhet är tanken att privat ägande alltid är bättre än gemensam och att leka affär alltid är friare än det gemensamma bästa.

Göran! Jag hoppas att dina grannar, " frihetens banerförare", uppskattar dig efter förtjänst nu när du sålt ut folkhemstanken!


 
Bloggar