Livet enligt mig

lördag, juni 09, 2007

Ondska
















Göran Skytte skriver en ledare i SvD om ondska. Hans exempel på "onda" handlingar är i sig inte konstiga eller något som inte skulle beröra de flesta illa. Steningar av kvinnor "någonstans i mellanöstern", folkmord i afrika " vi är här nära ondskans bultande hjärta" och han avslutar med det som fick honom att bli upprörd i sin ungdom, bl a Algeriet, Vietnam, Kampuchea, Treblinka och Gulag.

Det som bekymrar är anslaget. Att vi skulle leva idag som om "ondskan" inte fanns. Han ondgör sig över att hans uttryck "ondska" idag är "icke -rationellt" "- och sådant finns ju inte, eller bör inte få finnas, enligt somliga just nu populära tyckare". Exemplen som tar störst plats är hämtade från ett muslimskt, arabiskt kulturområde och från länder i den region som förut kallades föraktfullt för det "mörka afrika".

Beskrivningen av "ondska" enligt Skytte beskrivs helt frikopplade från historiska sammanhang, från kolonial historia, från att samhällen hindrats i sin utveckling av nykoloniala äventyr och uppmuntrandet av etniska och stam-konflikter för att behålla makt över råvaror.

Kvar blir "onda" människor med "onda" kulturmönster som vissa populära tyckare inte vill se. Att på detta sätt förenkla och fördunkla problematiken skapar inte förståelse och insikt. Det fördunklar och försvårar. Det blir vi mot dom. De som inte är som vi. De "onda".

Vad kan man vänta sig av en Skytte som från vänsterextremist blivit högerextremist och kristen. En mörkblå ogenomtränglig sörja gjord för att dölja faktiska omständigheter. Ondska i sig existerar endast i bibeln och i grumliga politiska vatten. Och stening även i bibeln för de bokstavstrogna.

3 Comments:

  • Ja och det krävs en rejäl vänstersväng för att koppla ihop stening av en flicka med de verkligt "onda". Nämligen de imperialistiska, marknadsekonomierna som med berått mod underblåst stamkrig för sina egna syften. Försök att förstå att utan marknadsekonomiska krafterna hade mobiltelefonerna aldrig kommit i männens händer och flickans öde hade aldrig nått övriga världen. Hela händelsen är ju ett bevis på att marknadsekonomi tvingar fram positiv utveckling.

    By Blogger Unknown, at 1:10 fm  

  • Iochförsig så anser jag också att det är dåraktigt att anse att en enskild sak är roten till all ondska, om det nu är religion, kapitalism eller vad man nu föraktar.

    Däremot så är ditt resonemang lika skruvat som du påstår att undertecknad:s är.

    På vilket sätt kan man med en enskild händelse som filmandet av en stening med mobilkameror påstå att marknadsekonomi 'tvingar en positiv utveckling'. Jag är inte emot marknadsekonomi men ditt resonemang är underligt.

    Dessutom så kan du heller inte veta om mobiltelefoner skulle komma fram i en planekonomi eller inte. Det är fullt möjligt. Sen är frågan om utvecklingen av dem hade varit lika snabb som idag, men det är en annan fråga.

    Du grundar dina åsikter på rena hypoteser.

    By Blogger BlueSkies, at 7:36 fm  

  • "Du grundar dina åsikter på rena hypoteser." Det må måns göra, men du grundar dina på löst tyckande, så frågan är vem som är mest ute och cycklar.

    Jag vet att det tar emot för vissa att inse att någon som inte är vit, rik och man kan vara ond, men sanning är att det finns onda människor lite överallt, och vissa reaktionära kulturer gör saker värre. Att brutalt stena ihäl en stackars flicka medan tusentals människor hejjar på är bland det sjukaste jag sett. Sadistiska galningar som Mattias Flink blir hatade och stoppade, inte påhejjade av hela stan. Fatta skillnaden.

    Men förstås.. det är ju alltid mycket enklare att bara skaka på huvudet och muttra om att man inte får "förenkla" och att man måste "nyansera." Givetvis utan att själv komma med svar.

    By Blogger Sunhymn, at 3:11 em  

Skicka en kommentar

<< Home


 
Bloggar