Livet enligt mig

onsdag, december 14, 2005

Existerar fri vilja?

Så fort det det nyfödda barnet eller kanske redan det ofödda barnet får information om omvärlden genom ljud eller mammans stresshormonella nivå påverkas det. När vuxenvärlden tittar in i barnvagnen sker den första socialiseringen genom gillande eller ogillande blickar och kommentarer. En osynlig navelsträng följer oss sedan genom livet och vi försöker anpassa oss, ta avstånd eller åtminstone hjälpligt hantera den massiva störtflod av sinnesintryck som sköljer över oss och formar oss till den person vi tror oss vara.

Om vi lyckas vara så självständiga som man som människa kan vara, om vi lyckas frigöra oss från fördomar och kan genomskåda försöken att manipulera oss genom media, reklam, politik, uppfostran och för all del också den närmaste omgivningen. Är vi då fria? Finns då den fria viljan eller rättare sagt den fria tanken?

Är våra tankar, de till synes egna, inte endast omformulerade tidigare intryck och värderingar som den kulturella och sociala uppväxtmiljön inkorporerat i vår självbild och som vi därmed uppfattar som vårt eget avtryck i tiden?

M a o existerar ingen absolut fri vilja eller genuint egna tankar. Hur oppositionella eller radikala vi än ansåg oss vara i en frigörelseprocess i ungdomen upptäcker vi till vår fasa att ju äldre vi blir desto mer lik våra föräldrar är vi!

Till detta kommer också den genetiska aspekten. De "självständiga" beslut vi fattar påverkas av generationers nedärvda handlingsmönster, vi tänker med "reptilhjärnan". Vi fattar tycke för en annan person och uppfattar valet som medvetet när det till stor del handlar om feromoner och andra subtila signaler.

Men om du upplever att du gör ett fritt val trots att du glömt sekunderna av TV-reklam som fick dig att välja just den produkten är inte upplevelsen den viktigaste? Eller kanske ett ockuperat folk skulle kunna suggereras till att intala sig att ha frihet?

Trots vår begränsade rörelsefrihet i tanken eller kanske just därför är det så viktigt att ha tillgång till alla fakta så att valmöjligheterna blir så stora som möjligt trots människans alla begränsningar. Att inte låta manipulatörerna med vinst eller maktanspråk suggerera oss att tro att vi har "frihet" utan att aktivt delta och inte enbart vara valboskap och hjärndöda konsumenter.


 
Bloggar