Livet enligt mig

torsdag, juni 28, 2007

Den irakiska flyktingkatastrofen















Den USA-ledda invasionen, ockupation och det förödande av Irak som borde vara allmänt bekant vid det här laget har medfört en flyktingsituation där ca 2 miljoner Irakier flytt sitt land och ca 1,9 miljoner är internflyktingar.

De flesta har flytt till omkringliggande länder som Syrien och Jordanien, som bekostar flyktingarnas uppehälle själva, men inte har beredskap för hysa dessa mängder av flyktingar för en längre tid.

Några procent har sökt sig till Europa och Sverige har tagit emot flertalet inom EU, enbart under 2006 över 9000st.

Man tycker att den som är ansvarig för den humanitära krisen skulle vara en stor flyktingmottagare. Men icke. USA har länge förnekat att det skulle finnas en flyktingkatastrof. Mellan 2003 0ch våren 2007 har endast 466 irakier fått komma till USA.

I slutet av 2006 meddelade den berörda myndigheten i USA att de skulle kunna ta emot 7000 under 2007. Men detta har ännu inte genomförts och processen har avstannat i debatten om vilken myndighet som är ansvarig. Tydligen har 68 av dessa 7000 kommit in.

Bra tänker vän av ordning. Äntligen tar den skyldige ansvar. Men, det finns ett stort men. Dessa "flyktingar" kommer att bestå av de samarbetsmän som arbetat direkt åt USA, "resettlement of thousands of Iraqis who work for the United States in Iraq and are still there, but face increased threat because of their cooperation with the coalition."

Under Vietnamkrigets sista dagar flydde tusentals korrumperade affärsmän, militärer, lägervakter, torterare och allsköns quislingar med hjälp av den flyende amerikanska militären.

Det är denna typ av människor som förtjänar att få ett "nytt liv". Resten får FN och de stater som frivilligt hyser flyktingar ordna.

U.S. Undersecretary of State Paula Dobriansky uttrycker USA;s hållning på följande sätt : "The United States and the international community can best help displaced Iraqis by quelling the violence in Iraq ,"

Imperialismen i sin prydno!

Att denna retorik går hem i USA där fortfarande 41% tror att Saddam Hussein låg bakom 9/11 och att det hittades massförstörelsevapen är mindre konstigt, men att den övriga världen låter denna upprörande cynism och spel med människoliv pågå är en skam!


 
Bloggar