Livet enligt mig

torsdag, juni 28, 2007

Gamla synder och nya



















Det riktigt intressanta med de CIA-dokument som släpps fram i ljuset är inte fakta om de många regelvidriga handlingar, statskupper, kidnappningar, mord och avlyssningar som utfördes i namn av kamp mot den tidens terrorister: vänster och människorättsaktivister, befrielserörelser och inte minst ledare för länder som hotade det maktmonopol USA ville ha i tredje världen. Grova brott för att ofta förhindra en demokratisk utveckling som sades ha kommunistiska förtecken.

Nej, det mesta är redan sedan länge känt. Men de reaktioner den tidens opposition mot supermakten USA inne i landet fick när de avslöjade dessa fakta var att de var landsförrädare, personer som borde skickas till Ryssland och skulle ha långa fängelsestraff för förtal eller dödsstraff. Även i Sverige var reaktionen mot avslöjandena att detta var osanning av personer som ville sälja ut den västerländska demokratin och att de var en samling kommunister betalda av Ryssland.

Om man ser den politik som USA som ledande supermakt i dag för så är den kantad av förnekanden av brott mot mänskliga rättigheter. Ett efter ett så avslöjas lögnerna och de hemliga fängelserna och tortyren kommer fram i ljuset. Trots att lagar tillkommit i "kriget mot terrorismen" som allvarligt beskär de egna innevånarnas frihet och integritet, och att EU och andra allierade också godtagit villkor dikterade av USA, är debatten förvånande tyst.

Kränkningarna av integriteten har behandlats med enorm flathet av Socialdemokraterna i Sverige, inte heller liberaler som säger sig värna den personliga friheten har i de flesta fall varit bättre än Bush;s knähundar. Handelsförbindelser och politiska hänsynstaganden har gått före moral.

Att CIA-rapporter i framtiden kommer att visa att anklagelserna mot Bush-administrationen som ännu inte har bekräftats var korrekta är ganska logiskt. Många som idag kämpar mot brott mot mänskliga rättigheter men anklagas för att gynna islamistisk terrorism kommer att rentvås.

Den byk som Bush idag smutsar ner kommer att vara en källa till mycket behov av tvätt i framtiden.



 
Bloggar