Livet enligt mig

måndag, juni 11, 2007

För lite ideologi?


















SvD;s politiske chefredaktör PJ Anders Linder

beklagar sig över det faktum att "privatiseringsminister" Odell inte använder sig av ideologiska argument inför försäljningen av statliga bolag. Han ser en vänster som anklagar den borgerliga regeringen för att sälja ut allt som är gemensamt och kärt. Och en Odell som backar. Och använder ekonomiska argument.

P J Linder:"Privatiseringar borde vara ett glädjeämne för Alliansen. Som regeringen säger i sin proposition finns en rad praktiska skäl för att kommersiella bolag ska drivas privat. Statligt ägande leder till konkurrens på olika villkor, det smyger sig lätt in politiska hänsynstaganden i beslutsfattandet och det är svårare att skaffa kapital."

"Privatiseringar går inte att reducera till objektiva fakta; de är lika mycket politik som allting annat staten håller på med."

Vidare: "Att stärka det privata och framför allt det personliga ägandet är en kärnuppgift för varje borgerlig regering."

PJ Linder är egentligen bekymrad därför att Odell inte kan vinna en debatt med ekonomiska argument. De argumenten biter inte eftersom de aktuella statliga bolagen är ekonomiskt sett sunda företag som generar miljarder till statskassan. Att sälja dessa är en dålig affär. I stället ideologi som menar att det per definition alltid är sämre med statligt ägande och samhällsansvar och att man enbart skall lita till marknadens förmenta inneboende dynamik och självreglerande mekanismer.

Att det med statligt ägande på ett annat sätt måste tas hänsyn är enligt PJ Linder inte bra, "det smyger lätt in politiska hänsynstaganden i beslutsfattandet". Det är det som skiljer från den kortsiktiga och "icke-transparenta" privata företagsmarknaden där inga sociala hänsyn behöver tas.

Den borgerliga utförsäljningsmanin och privatiseringshysterin är ideologiskt styrd. Att Odell tvekar är enbart en taktisk manöver och omedelbart får han en tillrättavisning.


Det finns inte för lite ideologi. Snarare en Allians totalt styrd av den marknadsfundamentalistiska ideologins tidstypiska argumentation.


 
Bloggar