Livet enligt mig

söndag, maj 20, 2007

Bra sjukvård åt alla oavsett ekonomisk status och klass

Om den svenska sjukvården är världsbäst är en tvistefråga, klart är att den har utsatts för stora besparingskrav under senare år och att primärvården och akutvården är något det klagas på.

Sjukvårdssystemet som sådant utsätts för fler förväntningar idag än för några år sedan. Idrottsstjärnors skador, fler kejsarsnitt bl a och en allmän förmåga att utföra mer och mer omfattande behandlingar än förr och all vanlig sjukvård tävlar alla om en budget som skall krympas och nagelfaras.

Ändå måste man säga att den skattefinansierade modellen fortfarande trots stora påfrestningar klarar att ge en i stort bra och rättvis vård.

I USA är den övervägande delen av all sjukvård försäkringsfinansierad. För alla med bra inkomster kan den sjukvården ibland vara överlägsen den svenska. Men den kostar. För alla utan eller med bristfällig försäkring kan en sjukdom vara lika med personlig konkurs eller vetskapen om att inte kunna få någon behandling.

Michael Moore gör med filmen: Sicko, ett starkt kritiskt inlägg mot den hårt kritiserade amerikanska modellen. Han beskriver oförsäkrade patienters hårda liv men också försäkringsbolags försök att slippa betala ersättning.

Privatiseringar, att kunna köpa sig förbi vårdköer, planerade utförsäljningar av akutsjukhus och den allmänna tron på att allt som är privat är mycket bättre än skattefinansierade alternativ gör att den borgerliga regeringsalliansen driver Sverige mot en amerikanisering av sjukvården,

Erfarenheter som de som Moore presenterar gör förhoppningsvis att debatten blir sundare och att privatiseringsivrarna och motståndarna till allmän och skattefinansierad sjukvård får det svårare.


 
Bloggar