Livet enligt mig

torsdag, maj 10, 2007

The selfmade pimp

Den musikstil som kallas hip hop och som sedemera perverterades till den dynga som vräks ut i kommersiella kanaler under namn som gangsta rap som hyllar hallicken och den "lyckliga"horan, välpumpade muskler, dyra bilar, narkotika, juveler och en perverterad könsmaktsordning i en fiktiv ghettodjungel kommer inte förvånande från USA

Den underordning som fortfarande råder i allmänhet bland svarta och i synnerhet i de fattigaste ghettoslumområden där överväldigande delen är svarta slavättlingar är väsensskild från de vita medelklassområden ofta skyddade som "gated communities" där inga fattiga vare sig svarta eller andra finns annat än som lågbetalda servicearbetare.

I ett land som vars identitet bygger på "the selfmade man" och illusionen att alla kan bli lyckligt rika om de bara kämpar tillräckligt är myten om framgång om så genom kriminalitet en myt som kanske har grogrund i ghettomiljön eftersom man knappt kan försörja sig på två heltidsarbeten i de nya låglöneyrkena.

Musikmakarna försvarar musikstilen med att de bara uppträder som skådespelare, ikläder sig en roll för att visa på en verklighet de inte försvarar. Ungdomar som lyssnar på och ser på musikvideor har nog svårt att se det som ironi och kommer nog dessvärre att köpa hela eller delar av konceptet. Speciellt om man aldrig fått lära sig politisk organisering, klassanalys och att vara kritisk. I värsta fall kommer några att tycka att livets mål är att spänna på så många kvinnor som möjligt och sedan kassera dom. Att skaffa sig rikedom utan moraliska betänkligheter.

Om den svenska politiska verkligheten utvecklas i samma riktning i fortsättningen med en borgerlighet som utan betänkligheter ser den "fria marknaden" och dess förmenta självreglerande mekanismer som garanter för alltings bästa, och en socialdemokrati som ständigt backar och snart har gjort marknadsliberalismen till sin egen politik, får ungdomar i vår egen ghettomiljö - de miljonprogramsområden som är ett koncentrat av arbetsmarknads och sociala problem, svårt att se någon egentlig skillnad på Bronx och Rosengård. På samma sätt som ett "gated community" i Sverige eller USA inte kommer att skilja sig åt, samma människor här som där.


 
Bloggar