Livet enligt mig

fredag, juni 22, 2007

Skarpskytt?

















Göran Skytte, från revolterande extremistisk vänsterintellektuell (Förbundet Kommunist) återvände han till det mörkblå fadershuset och den värld han så kraftfullt tog avstånd ifrån efter att han började tjäna mycket pengar. Dessutom som en hängiven(fanatisk) försvarare av högerkristna värden. En talande beskrivning ger Crister Enander i FiB Kulturfront: "Göran Skytte är numera, som bekant, så djupblått reaktionär att Öfvre Östermalm framstår som en revolutionär utpost."

Som återkommande krönikör på SvD;s ledarsida har Skytte konsekvent försvarat sina nya? värderingar och spytt sin galla över de progressiva krafterna i samhället.

I dagens krönika recenserar Skytte åtminstone ytligt sett ett radioprogram som presenterar rön om djurs mycket varierande genusegenskaper.

Men vad vill Skytte? Med tanke på det höga tonläge Skytte använde för att motivera pseudofrågan biblars vara eller icke vara på svenska Scandic-hotellrum, är tonläget förvånande resonerande. Men Skytte brukar inte presentera en text utan politisk udd.



En manlig biolog och genusvetare berättar i radioprogrammet om slemsvampens 13 kön och säger att det bryter ner hela vår föreställning om kön. Skytte kommenterar: "Man tänker: Verkligen?"

Om att hyenorna skulle kunna kallas queer: Skytte: "Jag medger: tänkte inte på det."

Om tillståndet i forskarvärlden: Skytte: "söker forskare efter sådant som ger belägg för egna föreställningar. Man ser det man vill se. "



Och? Är det sommartorka på SvD;s ledarsida eller har Skytte nyligen upptäckt det som de flesta intresserade redan vet? Eller finns en udd riktad mot områden inom forskarvärlden som Skytte ogillar? Är forskarnas försök att se olikheterna i naturen ur flera perpektiv, också genusperspektiv, och att resonera kring detta problematiskt för Skytte? Är det ett försök till ironi?
Om forskarsamhället också befolkas av människor så får resonerandet kring det dom ser inslag av det samhälle och den debatt som pågår. Det finns ingen forskning som kan isoleras från samhället. Skyttes eventuella kritik mot att det finns underliggande förväntningar som kommer att "smutsa ner" den "rena forskningen" är bara nonsens.

Göran Skytte skulle behöva prata ur mustaschen för att precisera sin åsikt, annars passerar detta lätt som en recension bland andra, och förvånande nog på en ledarsida. Om inte är det bara att konstatera att Skytte inte är den intellektuella gigant han ser sig själv som. Men det visste vi kanske förut.

1 Comments:

  • Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    By Anonymous Anonym, at 8:55 fm  

Skicka en kommentar

<< Home


 
Bloggar