Livet enligt mig

tisdag, juni 12, 2007

Skambud ger uppdrag för palliativ vård













Att bedriva palliativ vård, vård av människor i livets slutskede, är inte något som kan ske utan mycket empati, tid och personlig närvaro. Det ekonomiska språkbruket i termer av produktionsvolym och effektivitet blir i sådana sammanhang ännu mer omänskligt kallt .

I moderatstyrda Täby har den rådande upphandlingsmodellen av vård visat på hur idylliserandet av konkurrens och marknad som skulle ge bättre vård, kan gå helt fel. Under fraser av patientperspektiv och kvalitet finns den råa vinstdrivna företagsamheten som ser en chans att använda skattepengar för att maximera vinster.

Förenade Care driver så kallad palliativ vård med slutenvårdsplatser på Byle gård i Täby Kyrkby, samt avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) i Täby med kranskommuner.
Genom att lägga ett lägre bud än andra vann Förenade Care upphandlingen. Idag har hälften av läkarna sagt upp sig eftersom de inte kan ge en värdig vård.

Att de huvudmän som är satta att tillse att vården är värdig för patienterna och de som sköter upphandling av vård låter lycksökare såsom stora vårdföretag med falska förespeglingar om att kunna bedriva värdig vård till orimligt låg kostnad härja fritt är skamligt, men ofta är ideologiska skäl att tillåta detta orsaken. I kombination med en trög kameral syn på hur verksamheten skall kontrolleras kan resultatet för patienterna bli riktigt dåligt.

Att privatiserings och avregleringspolitiken får dramatiska och tragiska konsekvenser för patienter är ett faktum och ingen tillfällig miss av enskilda anställda som får arbeta hårdare för att kompensera brister i verksamheten.


 
Bloggar