Livet enligt mig

måndag, juni 11, 2007

Det är något som är grundläggande fel i denna värld













Världens militära utgifter ökade
med 37 % senaste tio åren. Som totalt 2006 uppgick till ofattbara 1204 miljarder dollar. USA står ensam för 46% av den summan.

SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) presenterade under måndagen sin senaste rapport.

De menar att denna användning av vapen och våld uppmuntrar till ytterligare upprustning också i länder utanför det direkta konfliktområdet.
Samt att de pengar som används till vapen tar resurser från viktiga områden som fattigdomsbekämpning och satsningar på sjuk och hälsovård.

SIPRI:s uppgift är inte att ta ställning för eller emot och det märks i den framställning de gör men det gedigna faktaunderbyggda materialet är intressant på ett skrämmande perverst sätt.

Det är skrämmande att se hur dominerande USA är i aggressiv krigföring och hur mycket nationen satsar av sina resurser på detta.

Och man blir inte mycket lugnare av att läsa att kärnvapenmakterna (exklusive Israel) förfogar över 26000 stridsspetsar och att samtliga länder tänker uppdatera sin arsenal till nästa generations kärnvapen.

I mörka stunder överväger man tanken att det är människan som art som inte kan hantera sociala konflikter utan att ta till våld. Inget talar i grunden mot dessa dystra tankar.


 
Bloggar