Livet enligt mig

lördag, juli 07, 2007

Den reaktionära amerikanska självbilden


















För att förstå den självbild som kommer till uttryck i den myt som Bush så ofta hänvisar till, myten om "the founding fathers" och deras betydelse för demokrati och frihet, så måste man inse att denna myt hänvisar till konflikten med 1770-talets England.


När Bush talar om att USA har ett speciellt uppdrag att sprida demokrati och att han personligen känner att han har ett närmast gudomligt uppdrag, så måste denna nationella myt tas med för att förstå varför denna retorik som i andra länder mest är löjeväckande får ett gensvar och varför det finns en sådan uppenbar nationell inskränkthet.


I en artikel av Thomas Klau, översatt från tyska, i whatchingamerica.com belyses dessa frågor. Det är utifrån en närmast liberal ståndpunkt men ändå intressant.
Det står bl a :
"In America, the collective image of foreign countries is a mythical one, preserved as if in formaldehyde, handed down from the time of the founding fathers with the Kingdom of England circa 1776 unconsciously serving as the main point of reference.

This allows the United States to persist in describing itself as the freest country on earth, although by nearly every objective criterion, most European nations are more liberal and free than the United States. One only has to recall the repressive American culture of prohibition and punishment."


Den självbild som Bush gör sig talesman för är bilden av ett USA som frihetens hemort på jorden för alla de som förföljs för sina åsikter. Denna bild kanske stämde på 1770-talet men insatt i ett modernt sammanhang är det bilden av ett land som har fastnat i en kolonial tidsepok i sin retorik och inte vill ta sig därifrån, eller rättare sagt förvägrar sina medborgare att uppdatera sig genom den massiva nationalistiska dimma som nationen ständigt bäddas in i.

1 Comments:

  • Helt otroligt faktiskt.
    Det hade varit bra om de kom ihåg indianernas öde, mitt i det hela! Och slaveriet! Då skulle en hel del luft gå ur bubblan.

    By Blogger Rawias Morra, at 2:23 fm  

Skicka en kommentar

<< Home


 
Bloggar