Livet enligt mig

torsdag, juli 05, 2007

SvD skapar myter

















SvD skriver att de vill avliva myter om terrorism och islam. Men de missar målet och skapar nya. Något som inte gynnar någon som vill bekämpa verklig terrorism.

De menar att det faktum att de avslöjade islamistiska terroristerna har varit välutbildade är bevis för att fattigdom och förtryck inte är huvudorsak till terrorism.

Det är snarare så att det är regel att de fattiga i de länder som under lång tid varit brickor i koloniala krig och nykoloniala äventyr, som i många muslimska länder, har fullt upp med att överleva, och att det är de intellektuella och välutbildade som har chansen att förverkliga sina politiska projekt vare sig det är terrorism eller inte. I grunden är det just det som SvD påstår inte är orsak, som är problemets kärna. Att en allmän demokratisk utveckling inte tillåtits få fotfäste.

SvD menar också att "kriget mot terrorismen" är verkningsfullt.

Kortsiktigt kan det verka så. Att enskilda terroristceller avslöjas. Att tryggheten verkar öka. Men genom att inrikta sig på att bekämpa de extremistiska islamisterna utan att se sambandet med att framförallt västvärlden använder den muslimska världen för egen maktutövning så kommer rekryteringsbasen att finnas kvar.

Men framförallt menar SvD att islam har med terrorism att göra. Som om islam i sig är bärare av terrorism. Eftersom alla gripna varit starkt troende muslimer. Men även att så många muslimer enligt en opinionundersökning är positiva till våldsamt motstånd.

Det är ett faktum att västvärlden uppmuntrat, bidragit ekonomiskt till och använt islamistiska extremister som bin-Laden för sina syften, och med detta skapat en del av den extremism de nu tar avstånd från. Alla religioner kan användas i fundamentalistiska religiösa syften. Islam är inte unikt på detta sätt. Att islamistisk extremism är framgångsrik beror på att den är parad med politik. Det är den politiska kraften, att den riktar sin udd mot något som har hindrat självbestämmande och utveckling som är framgångsreceptet.

SvD skapar myter om islam som inte gagnar bekämpandet av terrorism. Att skriva att det finns: " ett enormt problem någonstans inne i islam." , betyder att man inte förstår att det också finns ett enormt problem inne i den kristna läran. Allt kan tolkas som fan läser bibeln.

2 Comments:

  • Och med dessa vida tolkningsmöjligheter så finns det lika många kristna självmordsbombare och terrorister?

    By Anonymous Anonym, at 8:53 fm  

  • Om historien sett annorlunda ut så kanske kristna extremister använt sig av liknande metoder. Den starkares maktmedel heter terrorbombningar och ockupation. Definitionen av terrorism måste utvidgas. Omänskliga och till synes hopplösa förhållanden göder desperata handlingar och politisk och religiös extremism.

    By Blogger Vänstersväng, at 12:04 em  

Skicka en kommentar

<< Home


 
Bloggar