Livet enligt mig

fredag, juli 06, 2007

Timbrohögern















En skola för framtiden skall också kunna förmedla viktiga frågor och tankar om demokrati och hållbar utveckling. Det tycker inte Per Gudmundson ledarskribent på SvD.


Den utbildning av skolledare och lärare som Den Globala Skolan driver finansierad av Sida under ledning av Internationella Programkontoret och tidigare Myndigheten för skolutveckling, utbildar globala pedagoger.

Utbildningens mål är bl a :

"att de lärande ska utveckla ett kunskapsbaserat förhållningssätt till viktiga etiska frågor rörande förhållandet mellan människor och människors förhållande till naturen. Utifrån kunskapen ska de både kunna delta i demokratiska processer och göra medvetna val. Därmed kan de medverka till att en hållbar utveckling blir verklighet."

Arbetet skall kännetecknas av:

"mänskliga rättigheter som perpektiv....ekologiska, som ekonomiska och sociala aspekter i lärandet....verklighetsbaserade och demokratiska arbetssätt".



Gudmundson ondgör sig över detta vänsterperpektiv och angriper utbildningen med hänvisning till den "objektiva" rapport Timbro presenterat i ämnet. "Rapporten" är ett generalangrepp på en publikation som Den Globala Skolan använder som debattmaterial. Utifrån detta dömer Timbro och Gudmundson ut hela verksamheten. Ett synnerligen tendensiöst sätt att argumentera.

SvD och den politiska högern attackerar begrepp som jämlikhet, rättviseperpektiv och rättvis handel. De attackerar försöken att debattera frågorna också i en utbildning. Varför? Därför att de inte själva har någon agenda för dessa frågor förutom den ständiga hänvisningen till frihandel och marknadsliberalism som lösning på alla problem.

Allt som det minsta kan andas kritik eller analys av dessa problem är besvärande för högerblocket. Det reaktionära anslaget i artikeln diskvalificerar den i en allvarligt syftande debatt.

Gudmundson: ", en tredje påstår att jämställdhet är vägen till ekonomiskt välstånd snarare än tvärtom." Kan borgerlig reaktionär politik uttryckas klarare!


5 Comments:

  • Rapporten granskar inte bara en publikation, utan alla de skrifter som tryckts av Den Globala Skolan (3 stycken), samt den information som finns tillgänglig på hemsidan. Informationen är inte neutral, utan ideologiskt snedvriden. Det är ett problem.

    By Blogger Fredrik Segerfeldt, at 10:28 fm  

  • Citattecken indikerar att personen man refererar till faktiskt sagt det som finns inom citattecknen. Jag påstår inte att Timbro-rapporten är objektiv.

    By Blogger gudmundson, at 11:19 fm  

  • " 'en tredje påstår att jämställdhet är vägen till ekonomiskt välstånd snarare än tvärtom.' Kan borgerlig reaktionär politik uttryckas klarare!"

    Ja, förmodligen. I vilket fall så är det ju ett perfekt exempel på en ideologiskt grundad felanalys, där obildade fårskallar misstar korrelation för kausalt förhållande. Vart finns välstånd? Vart har jämställdheten ökat i takt med att välståndet ökat? Enkla frågor, tycligen väldigt svårt att analysera.

    By Blogger Abab, at 3:17 em  

  • 'en tredje påstår att jämställdhet är vägen till ekonomiskt välstånd snarare än tvärtom.'

    - Ekonomiskt välstånd leder till jämställdhet. Jämställdhet leder inte till ekonomiskt välstånd.

    Förövrigt skall inte staten syssla med opinionsbildning utöver partistöden, vilka även de kan ifrågasättas. Det anstår inte en demokrati och det faller på sin egen orimlighet att människor skall betala skatt för att staten skall tala om för dem vad de skall tycka.

    By Blogger Peter A, at 10:05 em  

  • Varför skulle välstånd, om man med det menar ekonomisk utveckling, med automatik leda till jämställdhet? Välstånd kan fördelas olika. Fördelning av ekonomiskt välstånd är en politisk fråga som inte marknaden klarar av på egen hand.

    By Blogger Vänstersväng, at 1:39 em  

Skicka en kommentar

<< Home


 
Bloggar