Livet enligt mig

onsdag, juni 13, 2007

Det är ett helvete att vara lågutbildad och fattig - men det finns en lösning!
















DN rapporterar: "Flickor med lågutbildade föräldrar har sämre fungerande blodkärl än de med mer välutbildade pappor och mammor. På sikt kan det leda till ökad risk för att insjukna i hjärtinfarkt. Det visar en ny doktorsavhandling som presenteras i dag, onsdag. "
"När testresultaten jämfördes med enkätsvaren märkte Walter Osika att flickor med högre värden av självskattad ilska, depression och ångest hade en nedsatt kärlfunktion. Något liknande samband märktes inte bland pojkarna. Vidare visade flickor med högutbildade föräldrar en bättre kärlfunktion än döttrar till föräldrar som inte är lika välutbildade. "

En mycket välutbildad och intelligent kvinna är Maria Borelius (tidigare minister, om än mycket kort tid, i den borgerliga regeringen), hon kan väl representera den högutbildade föräldern som antagligen får barn som löper mindre risk att insjukna i hjärtinfarkt. Dessa barn upplever sannolikt en hög grad av positiv stress. Och levnadsbetingelser som ger lägre självskattad ilska, depression och ångest. I allmänhet.

Med den högre utbildningsgraden följer oftast en högre lönenivå, annan social status osv, och omvänt föräldrar med låg utbildning vidareförmedlar i allmänhet till sina barn de begränsningar som de själva har känt. Ett socialt arv som omedvetet eller medvetet förs vidare. Och med detta också risken för högre självskattad ilska och depression över sina begränsningar och livssituation. En negativ stress.

Att det finns sämre självkänsla och att dödligheten i vissa livstilssjukdomar är större i lägre socialgrupper är känt sen tidigare. Även att medellivslängden ökar med högre socialgrupp. Men att sociala skillnader skulle visa sig medicinskt redan på barnnivå är en överraskning.

Högutbildade och därmed oftast tillhörande hög socialgrupp har naturligtvis sina bekymmer. Borelius t ex med sitt livspussel och sina miljoner, och i hennes specifika fall kanske också skattemoral.

För de som haft oturen att födas med lågutbildade föräldrar så ökar inte bara risken att ha sämre sociala förutsättningar, kanske behöva städa i andras hem eller passa rika föräldrars barn som de inte själva har tid med på grund av snåriga "livspussel". Och även att vara förfördelade när det gäller hälsa och det från tidig ålder.

Den enda lösning som som är hållbar är att välta den sociala pyramiden, vilket ökar den totala folkhälsan och befriar exemplet Borelius från livspusselbekymmer och sin dåliga skattemoral.


1 Comments:

  • Hm... Ja, att Borelius anlitat svart arbetskraft är ju allmänt känt, men såvitt jag vet, så har det aldrig publicerats vad denna svarta arbetskrafts föräldrar haft för utbildning.

    Är detta ett ämne som hamnar under rubriken Förutfattad mening ?

    By Blogger Barbaselo, at 7:08 fm  

Skicka en kommentar

<< Home


 
Bloggar