Livet enligt mig

tisdag, juni 12, 2007

Vem står för våldet?















Högern försöker som vanligt att misskreditera människor som är allvarligt bekymrade över den fullkomligt vansinniga världsordning som G8-länderna är en symbol för.

I SvD;s ledare står: "Det brukar heta att en svans av bråkstakar kidnappat en i övrigt fredlig protest. Men det är ingen svans. Det är den knutna näve som så gott som alltid finns med vid större vänsterdemonstrationer. Och den andra handen vet mycket väl vad näven gör."

Det "svarta blocket" lyckades förstöra något av en annars lugn och fredlig protest. Detta block är trots högerns ständiga intresse inte på något sätt representativt för den politiska vänstern.

Vem står för våldet?
Vi behöver inte gå längre än till SIPRI;s nyligen presenterade rapport. Där finns svart på vitt vad som hotar fred och ansträngningar för att bekämpa fattigdom och sjukdomar.

Men SIPRI presenterar bara underlaget. De politiska slutsatserna får man dra själv. Om man gör det ser man att det är det militärindustriella komplexet, den ständiga upprustningen, imperialistiska ambitioner(inte bara USA), krigshetsande politiker, inskränkt nationalism, militaristisk hausse, rasism, sexism, bögnoja och allmän okunskap som underblåser det sanktionerade våldet.

Och i botten finns som alltid den historiskt sett ojämlika världen med kolonialism, imperialism och diverse krig som skapat grogrund för osämja. Inte bara USA måste man åter skriva för att inte högern skall fastna i resonemanget och sin politiska käpphäst.

Att misskreditera en brokig vänster och pådyvla den våldsambitioner i allmänhet är enbart högernoja. Men kanske effektivt om den som läser inte är allmänbildad och kan sin politiska historia.

Och högerns och borgerlighetens makt är i historiskt perspektiv inte för evigt. Ananas, järpe, frossa och njut, borgare - snart är din saga slut.


 
Bloggar