Livet enligt mig

fredag, juli 13, 2007

Krig och fred



















Redan 1 maj 2003 förklarade Bush att uppdraget i Irak hade lyckats i sitt syfte. Orden, mission accomplished, har sedan Bush-administrationen försökt återta men misslyckats eftersom Bush tal också innehöll formuleringen: "In the Battle of Iraq, the United States and our allies have prevailed."

Sedan dess har de egna förlusterna ökat till ca 3600 plus ett okänt antal kontraktsanställda. De egna förlusterna är under det första halvåret 2007 de största hittills, 578 döda.

Hur många som dödats av den irakiska civilbefolkningen finns ingen säker siffra på. Den ansedda tidskriften Lancet i USA beräknade den 11 oktober 2006 att så många som 655 000 irakier dödats, varav drygt 600 000 civila och en stor majoritet efter 1 maj 2003.

Antalet flyktingar uppskattas till ca 4 miljoner, varav ca 2 miljoner är internflyktingar.

Att Bush nu kommer med det till synes helt orealistiska påståendet att USA fortfarande kan vinna kriget, trots den massiva inhemska kritiken också från de egna leden, visar inte bara på en president som drivs på av krafter som Cheney, oljeindustri och vapenindustri-närliggande intressen.

Man måste fråga sig om inte definitionen av "vinna" och "fred" kanske inte behöver innebära total stabilitet och kontroll för Bush. När förhandlingarna om hur oljan skall fördelas mellan olika grupper inom Irak och hur stor del som skall tillfalla utländska intressen är färdig kan delar av de amerikanska trupperna omfördelas och dras tillbaka.

Dessvärre är risken stor att detta tillbakadragande kommer att ske i samband med en aktion mot Iran som är mycket i focus i den anti-islamistiska/anti-terroristiska retoriken från Bush sida.

En sådan aktion skulle ta focus från Irak och vara helt i linje med presidentens retorik mot "ondskans axelmakter" och mot ett fiktivt al-Qaida, nu i Irans skepnad.


 
Bloggar