Livet enligt mig

onsdag, juli 11, 2007

Verklighetsbeskrivning




















Det är alltid lika intressant att se vilka krafter som vaknar till liv när debattinlägg från borgerliga politiker presenteras i borgerlig media.

Rättshaverister och de med psykotiskt färgade verklighetsbeskrivningar skriver i kommentarerna om socialdemokratin och miljöpartiet som marxister och om det socialistiska mardrömslika Gulag som Sverige varit.

Att de förryckta ser den borgerliga pressen som en möjlig bundsförvant är tydligt.

De borgerliga ungdomsförbunden har genom åren publicerat inlägg som till förvillelse liknat vissa av de förvirrade kommentarerna. Där socialdemokratin varit den stora fienden till borgerligheten, till företagandet och friheten.


Men något har förändrats.

Ella Bohlin, ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet, kommenterar Sahlins tal under politikerveckan under rubriken : Sahlin ger oss borgare rätt.

Det intressanta med inlägget är beskrivningen av Sahlin som en politiker som med sin retorik talar :"mycket hellre om ”frihet”, ”egenmakt”, ”plikt” och ”individen”. Hon har som bekant även utnämnt småföretagarna som ”landets hjältar”. Ord och begrepp som snarare känns igen ifrån alliansens företrädare."

Socialdemokratins eftervalsanalys har gjorts överallt utom av dem själva, och slutsatsen är i princip densamma. Socialdemokratin har övergett retoriken om klass och klassamhälle och rättat in sig i ledet av liberala partier.

Det socialdemokratiska partiets praktik har sedan 1920-talets slut varit fast förankrat i en marknadsekonomisk och företagsvänlig politik. Det är under deras politiska ledning den "svenska modellen" varit så framgångsrik i att berika kapitalet samtidigt som den allmänna välfärden byggts ut. Det är under socialdemokratisk ledning säkerhetspolis registrerat "kommunister" och vapenexporten ökat och gett fördelen med lugna avtalsrörelser för svenskt näringsliv.

Den politiska högern har genom åren representerat den konservativa och reaktionära delen av den svenska överklassen som konsekvent motsatt sig grundläggande fri och rättigheter såsom allmän rösträtt, kvinnlig rösträtt, allemansrätt samt den utbyggda välfärden. En konservativ och reaktionär del som idag representeras av den svenska bombhöger som finns i delar av samtliga borgerliga partier.


När beskrivningen av den socialdemokratiska partiledaren är så positiv med några små undantag från Ella Bohlin inser man att en förskjutning skett inom svensk politik. Socialdemokratin börjar steg för steg att överge också retoriken om allmän välfärd, den nyliberala tidsandan har tidigare förskjutit praktiken i borgerlig riktning, nu är rättning höger snart fullt genomförd.


Den bombhöger som beskyllt socialdemokratin för statssocialism tidigare kommer inte att vara nöjd. I deras värld är nattväktarstaten målet och demokrati en massornas diktatur.


Förhoppningsvis är inte heller de nöjda som inser alltför sent att socialdemokrati endast är kapitalets ekonomiska diktatur med ett socialt ansikte. Eller som Marcus Wallenberg sade på sin tid - Socialdemokratin är bra för Sverige.


 
Bloggar