Livet enligt mig

måndag, juni 18, 2007

Arbetskraftsinvandring














Helt enligt Svenskt Näringslivs (fd SAF) åsikt kommer ett förslag från regeringen om helt fri arbetskraftsinvandring.

Eller annorlunda uttryckt efterfrågestyrd invandring, företag kan själva helt bestämma när de vill hämta hit även utomeuropeisk arbetskraft. Arbets och uppehållstillstånd skulle då erhållas för den tid arbetskraften behövs.

Phillipe Legrain, debattör och författare har talat inbjuden av SN och anser att oron för lönedumpning är obefogad. "Nya människor som arbetar gör att marknader blir större. När det går att hyra in byggarbetare från Polen billigt får fler råd att renovera huset"."Efterfrågan på många lågkvalificerade jobb kommer att öka. När svenska ungdomar inte attraheras att jobba inom äldreomsorgen är det en stor fördel om till exempel filipiner vill göra jobbet".

Den parlamentariska kommittén för arbetskraftsinvandring, under ordförandeskap av Lena Hjelm-Wallén, lämnade i oktober 2006 sitt slutbetänkande till statsrådet Sven Otto Littorin. Kommittén menade att deras förslag innebär:" att Sverige även fortsatt kommer att ha en reglerad invandring. Därmed minimeras risken för att arbetstagare och arbetslösa trängs undan och kontroll sker så att invandraren får lön och andra villkor i nivå med vad som erbjuds för andra med likartat arbete i Sverige". "Bedömning av brist ska som i dag, anser en majoritet av kommitténs ledamöter, göras av AMS".

Migrationsminister Tobias Billström anser idag att företagen ska bli helt fria att rekrytera vilken arbetskraft de vill. Länsarbetsnämnderna, som i dag bedömer arbetsmarknaden innan arbetsvisum ges, läggs ner. – Det finns inte heller någon anledning att låta facket ha vetorätt.

Billström går därmed emot kommittens förslag att arbetsmarknadens parter och AMS skall besluta om behov föreligger. Hans garantier om att svenska kollektivavtal kommer att gälla blir mycket svåra att kontrollera. Alla företag omfattas inte av dessa avtal.

Det är naturligtvis helt befängt att en arbetsgivare skall få avgöra om behovet av arbetskraft inte kan tillgodoses inom landet! Vilken kompetens och lämplighet har ett litet städföretag att bedöma om behovet av arbetskraft kan tillgodoses inom landet eller något annat land i EU?

Avsikten är att anställa människor som inte kan eller vågar ställa krav på lönesättning och arbetsmiljö. Att skapa en arbetsmarknad med ett tydligt B-lag som är lönepressande. LO;s farhågor om lönedumpning är mycket välgrundade. LO anklagas för skyddande av egenintresse.

Förslaget som regeringen presenterar är i högsta grad byggt på egenintresse. Svenskt Näringslivs egenintresse. Och den svenska överklassens egenintresse som regeringen tydligt redan visat att de är mycket lyhörda inför. Talet om arbetarregering krackelerar för varje förslag och genomförd "reform".

3 Comments:

  • Jag tror inte ett dugg på att någon myndighet är bättre än företaget själv. Om det finns någon som vill utföra arbetet eller inte vet man inte förrän man rekryterar till tjänsten - det är inget som kan styras i femårsplaner...

    By Blogger Magnus Persson, at 10:41 em  

  • Ja visst är det helt befängt att man själv skall få bestämma vem man skall anställa, detta måste en socialistisk stat och LO bestämma åt alla människor. Hur skulle det se ut om människor själva fick bestämma vem de ville anställa?

    Förmynderi från LO och staten åt folket! Fängelsestraff åt de som fått för sig att de är fria att sluta avtal med andra människor som tror sig vara fria. All makt till LO och socialbidragsdemokraterna!

    By Blogger Peter A, at 12:24 fm  

  • Nej du, förslaget som regeringen presenterar är i högsta grad byggt allas egenintresse. Arbetsföra människor är en resurs, inte en belastning. De tillför inte bara arbetskraft utan också efterfrågan på varor och tjänster. Detta ökar tillväxten. Alla tjänar alltså på arbetskraftsinvandring. Liberaler är inte onda, tro det eller ej.

    By Blogger Elias, at 6:52 fm  

Skicka en kommentar

<< Home


 
Bloggar