Livet enligt mig

fredag, juni 15, 2007

Start för realisation av svensk sjukvård

















Den stopplag som skulle hindra utförsäljning av offentlig sjukvård avskaffas och den "startlag" som införs från 1:a juli är startskottet för landstingen att lägga ut sjukvård på entreprenad, även stora sjukhus. Och för att driva dessa med vinstsyfte.

Socialminister Göran Hägglund: "Vinst i vården inget problem"

Den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting vill överlåta stora delar av den offentliga vården i privat regi. Inga begränsningar skall finnas. Bland annat handlar det om all sjukvård i Södertälje, Salem och Nykvarn inklusive akutsjukhuset i Södertälje.

SvD skriver om detta. I andra artiklar tar tidningen upp den oro som finns bland personalen när dessa rykten om utförsäljning kommer ut.

I läsarkommentarerna presenteras ett spektrum av åsikter där tyvärr "avgrundshögerns" lätt psykotiska världsbild dominerar: "Lata läkare, gärna vänsteranfrätta, skulle ha någon slags högre insikter om hur sjukvård bäst bedrivs. Fan trot! Jag tycker SvD skall sluta upp med sin förstuckna vänsterpropagande.." "Svensk sjukvård är som alla vet en typisk stalinistisk ineffektiv organisation" "Socialistiska Svenska Dagbladet fortsätter sin kampanj mot Alliansen"

En mer nyanserad iakttagare bör hellre rikta sitt intresse mot de långsiktiga konsekvenser ett privat övertagande av verksamheter kan få. En av de motiv alliansen använder är mångfald inom vården. "Delegationen för mångfald inom vården", som läggs ner av regeringen, visar att de som tidigare försökt driva alternativ till offentlig vård ofta köpts upp eller tvingats lägga ner när stora bolag kunnat vara billigare.

Idag dominerar några oligopol inom vårdbranschen, ägda av riskkapitalbolag. Dessa kan konkurrera med pris, något som är viktigt eftersom landstingen fortfarande kommer att vara huvudmän. I den kamerala syn landstingen har på detta får kvalitet stå tillbaka för priset.

Vad händer om företaget som driver verksamheten köps upp av en ännu större koncern? Om samhället vill köpa tillbaka en verksamhet som drivs av anonyma intressen uppsplittrade i ett antal företag? På vilket sätt regleras kunskapsöverföring, innovationer och forskning? Anställdas meddelandefrihet?

Hur kommer möjligheten att ta emot patienter med privata sjukförsäkringar att påverka utvecklingen och utökningen av de privata sjukförsäkringarna? Och på sikt den allmänna sjukvården.

Det är viktiga frågor för vanliga medborgare men inte lika viktiga för de marknadsliberala krafter som visat vad de vill inom andra områden redan. Eller som det stod i DI häromdagen: "Det måste bli lättare att bli miljonär". Mycket vill ha mer.


 
Bloggar