Livet enligt mig

fredag, juli 13, 2007

Privatiseringsminister Odell













"Privatiseringsminister" Odell fick på pälsen av de borgerliga opinionsbildarna när han försökte argumentera för utförsäljning av statliga företag med ekonomiska argument. SvD med P J Anders Linder uttryckte bl a att: "Privatiseringar går inte att reducera till objektiva fakta; de är lika mycket politik som allting annat staten håller på med." De ideologiska argumenten skulle användas.

I frågan om att införa marknadshyror har Odell lärt sig läxan så väl att den ideologiska glöden räcker till för att hitta på en egen verklighet. Att EU skulle kräva dessa förändringar .

Den ideologiska sidan av borgerlighetens utförsäljnings och privatiseringsiver är så stor att verklighetsbeskrivningen oftast krockar helt med de empiriska undersökningarna av konsekvenserna med en sådan politik.

De länder som tillämpar en politik enligt nationalekonomisk skolboksmodell och nyliberal anda har sämre sociala förhållanden och har inga ekonomiska fördelar gentemot andra länder.

Odell är en man sprungen ur den national och företagsekonomiska myllan och kombinerat med en vilja att förändra Sverige i borgerligt nyliberal riktning kan tydligen lögner och halvsanningar användas för att uppnå målet.

Odells trixande med fakta är ytterligare en i raden av ministrar som blir avslöjade med byxorna nere och inte handskas med sanningen som man borde kunna kräva. Om detta varit en socialdemokratisk minister hade det borgerliga tidningsdrevet krävt ministrars avgång vid det här laget!

2 Comments:

  • Jag tror att du missar poängen. De borgerliga gick till val på halvlögnen att de representerar de arbetande, dvs en större del av svenska folket än den lilla grupp rika de egentligen företräder.
    Någon förhoppning om att en få en mandatperiod till har de borgerliga knappast. Att föra sina väljare bakom ljuset är knappast en långsiktig strategi...

    När de nu väl kommit till makten blir det väldigt tydligt vilka intressen de företräder, därför är deras prioritet att göra så mycket skada så möjligt på de "röda" systemen med förhoppning om att skadan blir så stor att det leder till permanenta ändringar.

    Sedan hoppas de nog också på stöd från de nyliberala (mörkblå) personerna i sossarnas ledning, för att inga motreformer ska uppkomma.

    Och eftersom de samtidigt passar på att anställa fler nyliberala nationalekonomer till myndigheter och departement blir dessutom kommande regeringar låsta vid mörkblå lösningar, vilket minskar möjligheterna för senare regimer att göra "återställare".

    By Blogger Såna händer!, at 12:48 em  

  • Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the MP3 e MP4, I hope you enjoy. The address is http://mp3-mp4-brasil.blogspot.com. A hug.

    By Anonymous Anonym, at 11:59 fm  

Skicka en kommentar

<< Home


 
Bloggar